2015. dec 14.

Miért fontos a napirend?

írta: PS Sziszka
Miért fontos a napirend?

A kicsik teljesen másképpen élik meg a mindennapokat, mint mi felnőttek - nem ismerik a különbséget jó és rossz között, másként érzékelik a külvilágot és a nehézségeket, nehezebben alkalmazkodnak azokhoz a dolgokhoz, érzésekhez, amik kívül esnek a komfortzónájukon. Ezért a mi feladatunk, hogy ebben segítségükre legyünk, alkalmazkodva az ő igényeikhez, de irányt adni abban, mi a legjobb mindenkinek.img_0129.JPG

Mikor kezdődjön a napirend kialakítása?

Gyakorlatilag már újszülött korban kezdhetünk kialakítani napi rutinokat, bár az első napokban és hetekben ez inkább próbaüzem lesz, mint végleges megoldás. Kezdő anyukák még tapasztalat nélkül, elméleti tudással aligha tudnak magabiztosan fellépni egy aprósággal szemben, hiszen alapvető kérdésekben is bizonytalanok vagyunk. Mivel alig egy év alatt a gyermek rengeteg fejlődésen megy át, ez hatással van a mindennapjaira, mind fizikailag (fogzás, mozgásfejlődés... stb.), mind szellemileg (értelmi és érzelmi fejlődés). Ez egy normális dolog, amibe néha bele lehet őrülni, de azért vannak könnyebb és sokkal könnyebb időszakok, csak addig kell ép ésszel kibírni. :)

Újszülött babánk elsődleges igénye a szeretet, az éhség csillapítása, a tiszta pelus és a nyugodt alvás. Ezek mellett számtalan olyan inger éri őket, amit ők nem akarnak és ezért nehezen is viselik, de mi azért vagyunk, hogy segítsünk nekik ebben. A napirend már az első naptól működőképes gépezet lehet, de ilyenkor még nem szabad nagy elvárásokat támasztanunk. Egy pár napos babánál még semmit nem lehet elrontani, hiszen neki akkor még fogalma sincs arról, hogy megszületett, alig érzékeli vagy memorizálja a külvilágot, gyakorlatilag túlélő üzemmódban él. :) Azonban nekünk is könnyebb a dolgunk, ha már ekkor elkezdünk azon dolgozni, hogyan tudjuk hosszútávon könnyíteni az életünket – és ezzel együtt a babáét.

Hogyan vágjak bele?

Kis lépésekben haladva először az evés-alvás rituáléját kezdtük megalapozni, persze mondanom sem kell, hogy ez állandóan változott. Elsőbabás anyukaként nulla rutinnal és kevés kitartással (de még ennél is kevesebb önbizalommal) kezdődött minden, ebből épülget fel nap mint nap az életünk. Nem kell nagy állandóságokra törekedni az első hetekben, elég alapvető rutinokkal kezdeni – amiken aztán szabad (sőt kell is) rugalmasan változtatni, ha a kipróbált módszer nem válik be.

-          Etetés: A babának az a legjobb, ha Te is nyugodt és boldog vagy, ezt fogod átadni neki az érintéseddel, az anyatejjel, a kimondott szavaid hangsúlyával. Tapasztald ki, hogy milyen testhelyzetben kényelmes az etetés, milyen időszakonként, de hidd el az igény szerinti szoptatás az első hetekben nagyon jót tesz a tejtermelésnek és a baba komfortérzetének. (Itt nem arra gondolok, hogy ha félóránként mukkan egyet a kicsi, máris cicit kell adni neki, mert az már a másik véglet!) A cél, hogy legyen elképzelésed – persze a kicsi igényeihez is igazodva - és ne csak sodródj az árral, mert a bizonytalanságot és a kétségbeesést érzi a baba.

-          Pelenkázás: én személy szerint (refluxos babával) szopizás előtt adtam tiszta pelust a babára, így a hanyatt fekve mozgatástól nem bukizta vissza a tejet és egyébként is gyakran elaludt a cicin. Emiatt a szokás miatt vagy sem, de nem volt gyakori, hogy evés után azonnal bekakilt volna. :) Ahol nincs gyakori bukás, ott evés után szokták tisztába tenni a babát, mert az evés beindítja a bélműködést és a végére mindig akad valami a csomagban. Erre a módszerre csak féléves kor után kezdtünk rászokni, amikor a reflux alábbhagyott és elkezdett az én kisfiam is evés után tele pelusokat gyártani.

-          Esti program: szerintem ez az egyik legfontosabb a napirendben, hiszen az esti rituálé adja az alapját az éjszakai alvásnak. Több módszer is van, ki kell tapasztalni. Az egyik módszer, hogy vacsi után fürdés, kis játék és alvás – így nem tele pocakkal fekszik le a baba és könnyebb lesz önállóan elaludnia nagyobb korban. (Szerintem ez egész pici korban nem működhet annyira jól, mert korábbra esik a vacsi és előbb ébredhet éjjel.) Nálunk az esti fürdés apás program, én csak asszisztálok hozzá, engedem a vizet, kikészítem a pizsit, összepakolom a játékokat, olyankor ketten vannak a fiúk. Utána jön az esti cici (11 hónapos kora óta tápszerrel kiegészítve), amin elalszik és mehet az alvás – ha néha nem is alszik el rajta, már nem igényli az altatást, beszélget kicsit és elalszik egyedül. Az első hónapokban éjjeli fény mellett aludt, de egy idő után zavarni kezdte, ezért most már teljesen sötétben alszik éjjel.

-          Játék: nagyjából 6-8 hetes korban kezdenek némi érdeklődést mutatni a babák a játékok iránt, onnantól kezd érdekesebb lenni az ébren töltött idő. A 4 É szerint (Étkezés, Ébrenlét, Édes álom, Én) evés után játszunk a gyermekkel – kortól függően amennyit ébren tud lenni, majd utána mehet aludni. Mivel sokáig az én kisfiam cicin aludt el nappal is, nálunk ez másként történt, de valóban egyre több időt töltött ébren, amikor már játszani is lehetett vele. A lényeg, hogy legyenek körülötte érdekes, színes dolgok, nem kell méregdrága dolgokból bevásárolni, mert egy idő után a legérdekesebbé a hétköznapi dolgok válnak a baba számára.

Miért változik annyit a napirend?

Nő a baba, egyre ügyesebb és fejlettebb lesz, viszont egyre több az újdonság mind a környezetében, mind a saját fejlődésében és az étkezésben is. Ez mind-mind indokolja, hogy időről időre újabb szokásokat vesz fel, változások állnak be több téren is.

-          Nappali alvás: ahogy nő a baba, úgy változik az alvásigénye és sok esetben a zavaró tényezők is gátolják a pihenésben. (Erről bővebben: http://www.gyerekkelavilag.hu/a-baba-alvasigenye-egyeves-kor-alatt/) Egy-másfél év alatt a napi 3-5 alvásból már csak egy alvás marad, a többi időt pedig minden gyerek felfedezéssel és játékkal tölt, amihez persze kell a szülő is, mert egyedül unalmas. :)

-          Étkezés: szépen lassan hónapok alatt eljutunk oda, hogy beáll a napi 5 étkezés, közben kezdődnek az új ízek, csökken az anyatej/tápszer mennyisége, ami magával hozza azt is, hogy nem alszik el a baba evés közben/közvetlenül utána. Minél érdeklődőbb lesz, annál tovább tart az evés, ez nálunk is így volt. 11 hónapos koráig ha evett, semmi más nem érdekelte. Majd hirtelen megnőtt az étkezések időtartama és néha alig eszik, mert minden más elvonja a figyelmét – de időnként bepótolja. :)

-          Fejlődés: néhány hónapos korban kezdődik a fogzás, a mozgásfejlődés és a szeparáció okozta szorongások, ami miatt átmenetileg felborul az alvás rendje nappal és sok esetben éjszaka is. Általában ilyenkor alakul át minimálisan a napirend, amire néhány nap alatt sikerül átállni és zajlik tovább az élet.

-          Önállóság: a hónapok múlásával az akarat és önállóság utáni vágy is erősödik, így a gyerek már maga szeretné eldönteni, hogy mivel kívánja tölteni a napot. Feszegeti a határokat és eljön az idő, amikor mindent csakazértis másképp akar, mint ahogy azt mi elképzeljük, ezzel is próbálkozik, hogy minek mi a következménye, meddig lehet elmenni. Ilyenkor marad ki néha az alvás, vagy csak eltolódik és emiatt borul a nap.

-          Családi programok: vannak alkalmak, mikor utazás vagy látogatás miatt felborul a nap. Emiatt másképp alszik nappal, vagy később alszik el este – és pár napig feje tetején áll a világ. Szerencsére ezt is túl lehet élni, milyen unalmas is lenne, ha minden nap ugyanolyan könnyű lenne?! :)

Alvásproblémák – nappal vs. éjszaka

Nagyon sokan küzdenek azzal a problémával, hogy a gyermek éjjel alig - vagy egyáltalán nem – alszik, nappal pedig viszonylag hosszabb alvások vannak. Ennek leggyakoribb oka, hogy a baba (és ha nem cselekszünk időben, akkor később a nagyobb gyermek) felcseréli az éjszakát a nappallal. Nagyon fontos igazság, hogy a babát úgy szoktatjuk, ahogy akarjuk. (Itt most eltekintek a totyogó egyre erősödő akaratától és az egyéb gátló tényezőktől – fogzás, szepara, mozgásfejlődés…) Egy újszülött babának egyáltalán nincsenek szokásai, mi alakítjuk ki neki a rutinokat, amit tőlünk tapasztal és ahogyan alakítjuk az életét, az lesz számára a normális. Ahogy enni kap, azt szokja meg, ahogy altatják, az rögzül be és úgy fog aludni, ahogyan zajlik a nap, ő ahhoz fog alkalmazkodni, mert ezt látja, nincs összehasonlítási alapja. Persze vannak igényei, amit ha megkap és hozzászokik, nehezen engedi el, de sok minden rajtunk múlik.

Én az első naptól nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy az éjszaka egy hosszabb alvási periódus. Nyilván az újszülött kicsi gyomra nem bír ki egy egész éjszakát ébredés és evés nélkül, de már itt nagyon fontos, hogyan „prezentáljuk” neki az éjszakai etetést. Éjjel én szigorúan tartottam magam ahhoz, hogy nincs tisztába tevés (anyatejes kaki nem csípi a popsit és általában ritkán kakilnak be éjjel, de ha mégis, azt is csak sötétben, villámgyorsan, nehogy felébredjen teljesen), nem kapcsoltam villanyt, hanem égett egy éjszakai fény, nem beszéltem hozzá, csak csendben kivettem, cicizés és ha elaludt, akkor alvás. A doki szerint büfiztetni sem kell ilyenkor hosszan, éjjel nem szoktak nagyon bukizni a babák. Persze ahol ez probléma, ott muszáj éjjel is, de ekkor úgyis általában jót alszik a vállunkon és mehet vissza az ágyba. :)

Ha sokat ébred éjjel a baba, előfordul, hogy nappal próbálja bepótolni az elmaradt órákat. Ezzel egész kicsi korban semmi baj nincs, de azért itt is lehet egy kicsit „csalni”. Ha délután már nem hagyjuk annyit aludni a 2-3 hónapos babát és fürdés előtt legalább 2-3 órát ébren van, nagy valószínűséggel elfárad annyira, hogy éjjel hosszabban alszik. Én az elejétől fogva világosban altattam nappal a kicsit, csak akkor kezdtem besötétíteni nála, mikor kezdődtek némi alvásproblémák a foga és a mozgás miatt, de addigra már beállt a rend a nappali és éjszakai alvást illetően. (Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ébredt éjjel, de nem kellett órákat ébren lennünk, mire visszaaludt.)

Ha pár hónapos korban azt látjuk, hogy nappal képes 3-5 órákat aludni rendszeresen, éjjel pedig továbbra is rendszeresen úgy „viselkedik”, mint nappal, akkor fel kell óvatosan ébreszteni a nappali alvásból. Ha este csak későn hajlandó elaludni, akkor érdemes hosszabban ébren tartani fürdetés előtt és ugyanazt az esti rutint tartani, valamint napról napra 20-30 perccel előbbre hozni a fürdést, mire eljutunk a kívánt időponthoz. (Szakértők szerint az esti 8-9 órai lefektetés a legideálisabb, ekkor a legpihentetőbb az alvás és így reggel 6-8 között ébred, ami ideális a bölcsis/ovis/sulis időszakban, nem mellesleg anyának is van egy kis ideje kikapcsolni lefekvés előtt.)

Sok probléma ott kezdődik, hogy több hetes (akár hónapos) korban is marad az újszülött napirend, vagyis sokat alszik nappal és éjjel is rendszeresen (2-3 óránként) ébred a baba és olyankor sem alszik vissza rögtön, hanem várja, hogy szórakoztassuk. Ha már az elején elcsípjük ezt a jelenséget, akkor még nagy valószínűséggel meg tudjuk szoktatni a babával, hogy az éjszaka alvásra való, legalább is hosszabb pihenésre. (Persze vannak itt is extrém esetek, de soha nem szabad feladni!) Ez nem azt jelenti, hogy rögtön átalussza az éjszakákat, mert nálunk is kb. 9 hónapos korban kezdett ébredés nélkül aludni éjjel, de ha tudja, hogy éjjel aludni kell, akkor nem fog azonnal ébreszteni minket, ha épphogy csak kinyílik a szeme.

Nálam hogyan működik?

Az igazság az, hogy én is sokszor „elrontottam” dolgokat ahhoz képest, ahogy terveztem. Megadtam magam sokszor a kicsi akaratának, igényeinek, mert az volt a könnyebb út – de nem bántam meg, semmi maradandó kárt nem okoztam. A gyermekem boldog, vidám, kiegyensúlyozott és gyönyörűen fejlődik, okosodik, eszik és most jelenleg alszik is. Hogy mi kellett hozzá? Sok minden és mégis szinte alig valami. Imádom őt és sokszor letámadom a szeretetemmel, ami őt nagyon boldoggá teszi és sokat kacag, de ha kell igenis előveszem azt a szigort, ha nagyon elvadul a helyzet, de a vége mindig újra és újra szerelem. Mindkét oldalról, harag és sérelem nélkül. Küzdöttünk sokat az alvással, de lehetett volna sokkal rosszabb is.

Igyekeztem mindig napirendet tartani, amire épp igény volt. Amíg kicsi volt, evés-játék-alvás vagy evés-alvás-játék, de este ugyanaz a folyamat a fürdéssel, majd ahogy kevesebbet aludt, egyre több játék. 7-8 hónapos kora után reggel cicizés után felöltözés, játék, tízórai, alvás, ebéd, játék, második alvás, uzsi, játék, fürdés-vacsi-éjszaka. Ma már csak egyszer alszik egy nap (13 hónapos), mert így a legkönnyebbek a napok. Reggeli tápszer után felöltözés pizsiből, játék, tízórai fél 10-10 körül, játék, ebéd délben, alvás 1 óra körül (1-2 órán át), játék, uzsi 4-fél 5 körül, játék, anya vacsizik 6 körül (amiből nyilván a kisember is kunyerál valamennyit), esti játék és lefárasztás éjszakára, majd fürdés-vacsi-éjszakai alvás.

Ezzel a rendszerrel már nappal sem kell sokat altatnom, kellően fáradt ahhoz, hogy egy perc alatt elalszik a kezemben, vagy beteszem az ágyába és 3 perc múlva már alszik is – sírás nélkül. :) Este ugyanez - vagy elalszik a cicin, vagy beszélget még pár percig és kidől. Pár hétig még küzdöttem a napi 2 alvással, de végül rájöttem, ha alvásra kényszerítem úgy, hogy ő nem akarja, csak összeveszés és hiszti a vége, arról nem beszélve, hogy reggel 5-fél 6 felé riadót fúj, mert megvolt a napi alvásadagja. Így most fáradtabb ebéd előtt és este is kicsit nyűgösködik, de sokkal jobban alszik és reggel is csak 7-8 körül ébreszt. Így mindenki boldog, legfőképpen én, mert pár hónapja még rémálom volt az altatás körüli macera.

Sokszor feladjuk elveinket és akkor is adunk cicit a fájdalmakra, mikor más esetben nem, kézben ringatjuk a síró, fájdalommal küzdő gyermeket és többet igyekszünk szeretgetni a kicsit, hogy érezze, az elválás anyától nem akkora katasztrófa, csak most jutott el a kicsi tudatáig. Ezek miatt átmenetileg módosítások léphetnek érvénybe – együttalvás a kicsivel, gyakoribb szoptatás, más altatási módszerek, sokkal több ölbe-babázás és közös játék...stb. Ilyenkor néha ingoványos talajra lépünk, némelyik gyerkőc megszokja ezeket és követeli később is, de ha résen vagyunk, akkor sikerülhet még időben visszaállni a régi kerékvágásba egy kis magabiztossággal és anyai „szigorral”. Tudod, Te irányítasz, figyelembe véve a gyermek kívánságait, de határokat szabva az ésszerűségnek. Nehéz és néha következetlenek vagyunk, feladjuk és engedünk, de ha szeretettel teszünk mindent, akkor kárt nem okozunk sem a kicsi lelkében, sem a nevelésében. :)

Látogasd meg saját honlapomat: www.gyerekkelavilag.hu :)

Szólj hozzá

alvásproblémák hogyan alakítsunk napirendet miért fontos a napirend napirend hiánya napirend kialakítása újszülött korban változó napirend