2015. okt 14.

Mi ébresztheti fel a babát?

írta: PS Sziszka
Mi ébresztheti fel a babát?

Erre a kérdésre szerintem a mai napig keresik a választ a kutatók, de azért most is akad némi támpont. Nem csak amit olvasunk vagy hallunk, rengeteget magunk is tapasztaltunk már, amit aztán próbálunk kikerülni, de sokszor mégsem sikerül. Ahogy cseperedik a gyermek, egyre érzékenyebb lesz a külvilágra – zajok, neszek, hangok, fények riaszthatják fel. Ez persze nem megy a végtelenségig, itt az újszülött kortól a gyermekkorig tartó időszakra gondolok.

img_0356.JPG

Újszülöttként a baba a megszületés utáni néhány napban kipiheni, kialussza a megszületés fáradalmait és próbál felkészülni a rá váró újdonságokra. Ne felejtsük el, hogy a születés számára is trauma, a jó kis meleg kuckóból egy hangos, fényes világba pottyan, tele ismeretlen ingerekkel, szagokkal, amiket bent nem tapasztalt és ez számára rendkívül zavaró, kimondottan az első néhány napban. Mivel a látása is kezdetleges, a körülötte lévő képekből ő még csak foltokat lát, az egyetlen állandó, élesebb dolog anya pofija szopizás közben, ami nyugtatóan hat számára. Ezért törekedjünk arra, hogy az első hetekben minél több testközelséget biztosítsunk számára, mert ez segít feldolgozni a nagyvilág okozta újdonságokat.

Azt mondják, amihez szoktatjuk a babát, ahhoz fog alkalmazkodni élete során. Ez hellyel-közzel így is van az alvásban is, de néhány hónap után a baba elkezd egyre nyitottabbá válni a külvilág felé és aktívabban reagál a környezetére. A korábban zajban és fényben jól alvó babák kezdenek nyugtalanabbul aludni, előbb ébrednek és érzékenyebben reagálnak a korábbi háttérzajokra. Ez nem azt jelenti, hogy így is marad örökre, de amíg a kíváncsisága ennyire éber, addig számítanunk lehet arra, hogy az alvása sem lesz annyira mély és hosszú, mint azelőtt. Persze ha emiatt hirtelen néma csendre és teljes sötétségre váltunk az altatás idejére, akkor nagy valószínűséggel ehhez is alkalmazkodni fog és később is fenntartja ezt a szokását, ezért érdemes megtalálni az arany középutat.

Nálunk korábban úgy alakult a nappali alvás, hogy a redőnyt le sem húztam, előfordult, hogy ment a mosógép és a csukott ajtó mellett nem jártunk lábujjhegyen. Éjszakára nyitva hagytuk az ajtaját, amikor már mi is nyugovóra tértünk, de idővel leszoktam erről. Ma már nappal jócskán lehúzott redőny mellett, éjjel csukott ajtónál alszik, ettől függetlenül előfordul, hogy nappal megy a mosógép és teszek-veszek kinn a konyhában, szól a tévé, zúg a kávéfőző darálója. Ettől függetlenül nyugodtan alszik akár két órát is egyhuzamban délelőtt, néha még a kaputelefonra sem ébred. Ha mélyen alszik, akkor nem ébresztik fel az általános zajok. Éjjel ugyan csukva van az ajtó, de akkor sem ébred fel, ha motoszkálunk valamit vagy simán helyére fordítjuk, ha elmászott elalvás előtt. :) Nyilván vannak végletek, az sem ritka, hogy sírva ébred, ha a szomszéd üvöltő gyereke visítva rohan el az ablaka alatt.

Mire ébredhet a baba?

  • Hirtelen éles zaj: szokatlan, számára ismeretlen vagy éles zaj felriasztja a babát, nem ritka ilyen esetben, hogy sírva ébred és egy darabig nyűgös, zaklatott marad – főleg ha idő előtt ébred és nem aludta ki magát. Ha még csak nagyon rövid ideje alszik, van esély arra, hogy a karunkban visszaalszik, ha elég fáradt, de ilyenkor érdemes testközelben visszaaltatni, hogy biztonságban érezze magát.
  • Nem megfelelő fekhely: új helyen megesik, hogy a baba a megszokott ágya után olyan helyen alszik, ami számára kényelmetlen vagy nem nyújt számára megfelelő biztonságérzetet és emiatt problémája van az elalvással vagy nyugtalanul alszik. Néhány – a saját ágyában is használt – plüss vagy ágynemű emlékeztetheti a megszokott környezetre, de a matrac minősége feltétlenül olyan legyen, ami nem túl puha vagy kemény neki az alváshoz. Újszülött kortól a kókuszmatracot javasolják legtöbben, de legalábbis a túl puha matrac növelheti a fulladás kockázatát (hason alvásnál).
  • Nem megfelelő hőmérséklet: évszaknak megfelelően öltöztessük fel a kicsit az alváshoz. Ha télen fűtünk, nem kell túlöltöztetni a gyermeket, de azzal számolni kell, hogy ha kitakarózik ne fázzon. Ha nyáron hűtünk a lakásban, akkor gondoskodjunk olyan ruháról, amiben nem fázik meg, de nem is izzad le. A túl meleg és túl hideg is zavaró a baba számára alvás közben. Pici korban télen hálózsákban alszik néhány baba, de ha már mászik vagy megy, nem fogja elviselni magán és nem is túl biztonságos, lefeljebb az a fajta, aminek van rendes lábrésze és így mozogni tud benne a gyermek.
  • Éhség: a nap bármely szakában előfordulhat, hogy a kicsit a korgó pocak ébreszti. A növekedési ugrások alkalmával gyakoribb lehet (6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban), de néhány hónapig éjjel gyakran ébred a baba, mert gyors anyagcseréje és kisméretű gyomra miatt nem bír ki 8-10 órát evés nélkül.
  • Szomjúság: fűtési szezonban vagy ha száraz a levegő előfordul, hogy szomjas lesz a kicsi és felébred éjjel. Ha nagyon megszokja az éjjeli ivást, akkor ez elkísérheti akár felnőtt korig is. Ez nem jelenti azt, hogy ne kapjon inni, de ha nappal megfelelő szinten tartjuk a folyadékmennyiséget (nem lefekvés előtt kell teletömni vízzel), esetleg a száraz levegő ellen használunk párásító készüléket, akkor jó eséllyel nem fog emiatt ébredni éjjel.
  • Fájdalom: ez lehet fogzás okozta fájdalom akár 2 éves koráig is (vagy míg ki nem bújik az összes foga). Egész pici korban az ínye zsibbadhat, ahogy a fogcsírák mozgásba kezdenek, ez homeopátiával, ínyzselével kezelhető, vagy lehet erősebb fájdalom, mikor a fogacska áttöri az ínyt, itt már fájdalomcsillapítót is alkalmazhatunk, ha a homeopátia nem elég. (A cici is megoldás lehet erre a problémára, segít visszaaludni és a hormonok miatt fájdalomcsillapító hatása is van, ám kialakulhat a cicifüggőség vagy nagyobb korban a kényszerevés kockázata – természetesen csak akkor, ha minden egyes fájdalomra etetéssel reagálunk.) Lehet még fejfájás vagy betegség okozta fájdalom, ennek gyanúja esetén érdemes gyermekorvos segítségét kérni a mihamarabbi gyógyulás és szövődmények elkerülése érdekében.
  • Hasfájás, puffadás: az első három hónapban gyakoribb, hogy a babát saját emésztése (vagy fejletlen emésztőrendszere miatt hascsikarás) ébreszti, számára a haspuffadás és a pocak mozgása ismeretlen érzés. Ezt egy kis pocaksimivel, büfiztetéssel, lábtornáztatással vagy hasfájás elleni cseppekkel lehet orvosolni, de néha elég egy kis babusgatás, amitől megnyugszik és visszaalszik. Egész kicsi korban a cici is megnyugtatja, később ezt a megoldást nem alkalmaznám, nehogy elkezdjen gyakran ébredni a cicihez.
  • Izommunka: leginkább a mozgásfejlődés okozza ezt a jelenséget. Az egész napos mozgás miatt az izmok éjszakára sem pihennek és emiatt a baba arra ébred, hogy álmában is mászik vagy feláll. Egyrészt érdekes számára és gyakorolja a nappal tanult új képességeket, másrészt „bugi van a lábában” és muszáj mozognia, mert nem bír nyugton maradni. Erre a masszázs jó megoldás lehet, lazítja az izmait és nyugtatja a babát, de a megfelelő mozgás biztosítása (játszótér, otthoni játék, sok séta) jó eséllyel kellően lefárasztja egy idő után és mélyen fog aludni.
  • Frontok: sok gyermeknél okoz gondot, ha hideg-, meleg- vagy kettős fronthatás van. Ez általában nyűgösséget, levertséget, hangulatingadozást, fejfájást okozhat, amire nincs igazán hatékony gyógymód, túl kell élni. Ilyenkor általában a gyermek több testközelséget, türelmet és gondoskodást igényel, ezért ha többet szeretgetjük és igyekszünk elvonni a figyelmét erről az állapotról, akkor könnyebb átvészelni ezeket a napokat. A kisfiam néha kimondottan nagyot (akár 3 órát) tud aludni esős időben, másnap viszont általában rövidebbeket (40 perc) alszik, ez nagyon változó és kiszámíthatatlan.
  • Rossz álmok, félelem: új élethelyzet vagy hirtelen trauma okozhat rémálmokat a babának. Kisebb korban viszonylag kevesebb a valószínűsége, hogy éjjel felébred emiatt, de ha elő is fordul, honnan is tudhatnánk biztosan... Ha rosszat álmodik és fél a sötétben (ez inkább nagyobb korban derül ki, mikor már el tudja mondani), egy enyhébb éjszakai fénnyel nagyobb biztonságban érezheti magát a gyermek.
  • Szeparációs szorongás: 8-10 hónapos kor körül, mikor a baba lassan felfedezi, hogy már nem egy test anyával, elindul nála egy érzékenyebb lelkiállapot, amikor minden idejét anyával akarja tölteni. Emiatt éjjel is gyakrabban ébred, mert hiányzik neki anya közelsége. Ezt egy anyaillatú ruhadarabbal csillapítani tudjuk, az én kisfiam néhány hónapja a hálóingemmel alszik, nyugodtan, reggelig, de ha éjjel nyöszörög az is segít, ha meghallja, hogy kint motoszkálok és alszik is tovább. :)
  • Napirend hiánya, időzavar: ha nem alakítunk ki napirendet a baba életében, előfordulhat, hogy az alvás is kiszámíthatatlanná válik nála. Nem percre pontosan kell betartani a napirendet, de fontos, hogy a baba érezze, mikor mi történik a nap során. Az alvást célszerű általában azonos időre tenni, ezt a baba fogja diktálni és persze időközönként változik. Az is probléma lehet, ha a baba nem érzékeli, hogy nappal van vagy éjszaka. Érdemes megkülönböztetni a kétféle alvás körülményeit, így hamar megtanulja a kicsi, mikor kell hosszan aludni éjjel és mikor van nappal, amikor rövidebb alvásidő is elegendő.
  • Anya rezgései: biztosan vannak szkeptikusok, de én úgy gondolom, előfordul az is, hogy a baba miattunk ébred, ha például mi nyugtalanok vagyunk alvás közben. Van az a vékony, de annál erősebb láthatatlan kötelék anya és gyermeke között, amit a köldökzsinórral elvágni nem lehetett, ez járul hozzá ahhoz, hogy anya érzi a babát és emiatt a baba is anyát. Ha anya rosszul alszik, nyugtalan, bizonytalan, feszült, a kicsi megérzi és ő is velünk rezeg. Nálam az éjszakai ébredések ideje alatt rendszeres volt, hogy amint kinyitottam a szemem éjjel, a kicsi is pár másodperc múlva ébredt. Hogy melyikünk érezte a másikat és ébredt előbb, az már sosem fog kiderülni, de én hiszem, hogy ebben van némi igazság.

Az alvás egy igen összetett dolog, sokszor látszólag minden ok nélkül ébred fel, vagy el sem alszik a baba. Van, hogy már mindent megtettünk, hogy biztosítsuk a megfelelő körülményeket a nyugodt alváshoz, de az sem elég, a baba nem alszik és ettől teljesen tehetetlenek vagyunk. Majd másnap épphogy elvisszük aludni és máris mély álomba merült 3 órára. Nincs két egyforma nap, de az is biztos, hogy nagyjából az első néhány hétben kiderül, milyen alvó lesz a gyermekből. Vannak hullámvölgyek és nehezebb időszakok (kimondottan a fogzás, mozgásfejlődés és a szeparációs szorongás), amikor nyugtalanabb az alvás és emiatt az egész család nyúzottabb. De mikor ezeknek vége, újra nyugodtabban alhatunk és kipihenhetjük a fárasztó napokat, heteket, hónapokat vagy éveket. Legalábbis reménykedni mindig kell valamiben. :)

Látogasd meg saját honlapomat: www.gyerekkelavilag.hu :)

Szólj hozzá

betegség fájdalom éhség félelem fejfájás nyugtalan fogzás mozgásfejlődés hasfájás puffadás szomjúság front szeparációs szorongás napirend fekhely rossz álmok izommunka nappali alvás éjszakai alvás anya rezgései hirtelen zaj láthatatlan kötelék mire ébred a baba mi ébresztheti fel a babát nem megfelelő hőmérséklet