2015. nov 30.

Az érzékeny bőrű baba

írta: PS Sziszka
Az érzékeny bőrű baba

Sok babánál előfordul, hogy nem csak újszülött korban, de később is érzékeny a bőre. Ez nem olyan meglepő, hiszen mi felnőttek is ilyenek vagyunk néhányan. A kisfiamnál is előfordult néhány jelenség, amivel foglalkozni kell: száraz bőr, kipöttyösödés, piros popsi, koszmó – ezeket újabb kellemetlenségként éltem meg az elején, de nem olyan vészes. Meg kell találni a megfelelő megoldást és hamar elmúlnak a gondok. A baj csak ott volt, hogy végig kellett kísérleteznem mindent, mert időm nem volt ezer különböző oldalon böngészni. Remélem segítek ezzel az írással azoknak, akik ugyanebben a cipőben járnak. :)img_5550.JPG

Mindenhol írnak hideget-meleget a gyerekorvos által felírt kevert gyógyszertári krémekről, nyilván a legtöbb kritikával azok illetik, akiknek saját forgalmazású termékeik vannak, de én ebbe nem mennék bele. Elhiszem, hogy a fürdetőkrémben pl. „petróleumból készült olaj” van, aminek használatáról megoszlanak a vélemények, de én bízom a gyerekorvosban, az évek során már több ezer gyerek élte túl a használatát - mi is. Mi hétköznapi emberek sohasem tudhatjuk, melyik készítményben mi van, a legdrágább kencefice sem garantáltan a legjobb és legegészségesebb. Akinek vannak ilyen problémái a termékekkel, az úgyis tudja, hogy melyik oldalakon lehet ezeknek utána olvasni, őszintén szólva én ezekkel nem nagyon foglalkozom. Ha valami nem válik be, akkor keresek mást, amit a doki néni javasol, eddig még sosem csalódtam benne.

Piros pöttyök, száraz bőr

A legtöbb újszülöttnél az első hetekben apró pici pöttyök és kiszáradt bőr figyelhető meg, ez nálunk is így volt. Ez nagyrészt eltűnik, amikor a baba végre megszokja az új környezetet, a ruhákat a bőrén, az anyatejet vagy tápszert, de mi is tehetünk azért, hogy minél gyorsabban helyrejöjjön a baba bőre és ne legyen neki is kellemetlen érzése, hogy esetleg viszket itt-ott a ruha alatt vagy a pofiján. Tapasztalat, hogy bármivel is kísérletezünk, azt csak egyesével tegyük, különben nem fog kiderülni, hogy mitől következett be a változás. Ha mindent egyszerre iktatunk ki és változtatunk, akkor az egy ideig működik, de sokkal macerásabb újra kikísérletezni egyesével, hogy végül melyikről válthatunk vissza a régire.

  1. Anya étrendje a szoptatás alatt: általában egy-egy új (főleg allergén) étel elfogyasztása után láthatjuk, hogy picit kipöttyösödik a baba bőre – ilyen lehet az apró magvas gyümölcsök, sok tejtermék, mogyorófélék…stb. Ezeket általában néhány nap után megszokja a baba pocakja, de ha mégsem, érdemes felfüggeszteni 2-3 hétre a fogyasztásukat és megfigyelni, használ –e.
  2. Mosás: én nem használtam mosodiót (vagy egyéb ilyen speciálisan jótékony mosószereket), bár sokan esküsznek rá, én szimplán folyékony (Tomi) baba mosószerrel mosom a baba ruháit, külön a miénktől. Öblítőből fél kupaknyit használok, szintén babáknak való sensitivet, de olyan tanácsot is kaptam az orvostól, hogy a program végén egy öblítő nélküli öblítő programmal mossam át a ruhákat, hogy „vegyszer- mentesítsem”. Öblítő helyett néha Sanytol fertőtlenítő mosószeradalékot használok, az illata sem rossz.
  3. Fürdetőkrém: újszülött pöttyökre egyszerűen használható az orvos által felírt fürdetőkrém (Unguentum hydrophilicum), amely gyulladáscsökkentő hatású is. Nálunk a pofin voltak pöttyök egy időben, erre használtuk.
  4. Testápoló: a Cremor Aquosus-t gyerekorvos írja fel, ez egy sima vizes bázisú testápoló, amivel az egész testét kentük, amíg helyre nem jött. Érzékeny bőrű babáknál hetekig is lehet használni. Ha ez nem segített, akkor egy szteroidos krémet írt fel az orvos, amit legfeljebb 5 napig szabad használni nagyon vékony rétegben (hogy ne szívódjon fel belőle nagyon sok, csak helyileg tudjon hatni), de ez annyira hatásos volt, hogy már 1-2 nap alatt nagyon szépen helyrehozta a bőrét és utána visszatértünk a cremorhoz.
  5. HA tápszer: tápszeres babáknál érzékeny bőr és érzékeny pocak esetén HA típusú (hypoallergén) tápszert ír fel a gyerekorvos (Beba, Milumil, Humana…).
  6. Anyatej: sokmindenre csodaszer, ha csak egy-két apróbb pöttyünk van, arra elvileg elég egy kis anyatejet kenni napi néhány alkalommal, ez a legtermészetesebb anyag, amit használhatunk. :)

Kipirosodott popsi

Számomra ez okozta a nagyobb aggodalmat, mert volt olyan fázisa ennek a jelenségnek, amikor már annyira fájt neki, hogy a cicitől is remegve, ordítva fordult el. Elég szívszorító érzés, mikor az ember tehetetlennek érzi magát, segítene a kicsinek, de nincs olyan megoldás, ami azonnal hatna. Van azonban néhány opció, ami pár nap alatt – vagy hosszútávon alkalmazva - helyrehozza a kicsípett, kipirosodott popsit:

  1. Gyakoribb peluscsere: így nem ül/fekszik a baba hosszú ideig a pisiben/kakiban és kevesebb ideig irritálja a bőrét
  2. Szellőztetés: kisebb babánál kicsit orosz rulett érzésünk volt, hogy mikor pisil le minket a baba - főleg fiúknál ez még izgibb :), de érdemes ezzel próbálkozni. Mikor még nem tud nagyon mozgolódni, akkor azért annyival megoldható a dolog, hogy pelus (és popsikrém) nélkül fektetjük le egy textilpelusra és alá valami vízálló lepedőt teszünk, de azért mikor már kúszik-mászik-megy, akkor jobb szőnyeg nélküli terepre engedni, onnan könnyebb feltakarítani, ha bepisil közben. :) Már 5-10 perc levegőztetés is sokat segít a bőrének, ha van rá lehetőség, akkor minél több alkalommal, így akár 1-2 nap alatt is megszűnhet a probléma.
  3. Megfelelő popsikrém: ebből számtalan márka és típus létezik (kevert gyógyszertári krémek, Neogranormon, Sudocrem, Bepanthen krémek… stb.), érdemes kikísérletezni, hogy melyik válik be a mindennapokra és melyiket kell extrém esetben használni. Egész kicsi korban a doki néni által felírt A-vitaminos RCP II-es krémet használtuk, nekem ez azért is volt szimpatikus, mert könnyen kenhető és nagyon laza szerkezetű, gyulladáscsökkentő hatású. Anyatejes babáknál könnyebb a dolgunk, mert az anyatejes kaki kevésbé csípi ki a baba fenekét, de 7-8 hónapos korától már kevés volt, amikor több „szilárd” ételt evett, mint anyatejet. Onnantól egy szintén kevert, orvos által felírt gyógyszertári krémet kezdtünk a piros popsira használni, amiben neogranormon (plusz ung.burowi és boraxati) van, azzal 2-3 nap alatt szépen helyrejött a popsi. Nagyon durva esetben sima Bepanthen krémet használok, az már másfél nap után minimalizálja a kipirosodást és kb. 3 nap alatt teljesen rendbe jön. A lényeg, hogy nem csak egyféle krémet használok, így ha valami pánik van, akkor a másik krém gyorsan helyrehozza.
  4. Étkezés: ha egy-egy újonnan bevezetett ételt nem tud a baba megemészteni (és egyben viszontlátjuk a pelusban), akkor azzal várni kell, mert a pocak még nem áll készen a feldolgozására. Darabos ételek bevezetésénél is előfordul, hogy a kicsi nem megrágja, hanem nagyrészt egyben lenyeli a falatokat, ekkor érdemes még egy ideig jobban összetörni neki az ételt és kevésbé fogja bántani a kakilásnál. Néhány étel (pl. paradicsom) önmagában is kicsípi néhány baba fenekét, ha néhány alkalom után sem szűnik meg, akkor jobb később próbálkozni, mikor már helyrejött a bőre. A „szilárd” ételekkel együtt megnő a baba folyadékigénye, ha napközben vízzel itatjuk (nem erőszakkal, csak ha elfogadja!), az is lazítja a székletet és csökkenti a kipirosodás esélyét.
  5. Mosható pelenka: őszintén szólva én nem néztem utána ennek az elején, mikor pedig megszületett a baba, már nem volt időm foglalkozni vele és nem is szántam rá időt. Aki próbálta, általában szereti és azt mondják, hogy mosható pelenkához nem is kell nagyon krémet használni és nem is lesz probléma a bőrével. De hogy ezt megtudjuk, ki kell próbálni, előtte pedig mindenképp kellően tájékozódni róla, mert azért ez a módszer nem olyan egyszerű, mint az eldobható pelus. Idővel bele lehet jönni, de nem árt tudni hogyan is működik és mennyi időt vesz igénybe a napi használata.

A fogzás is okozhatja a popsi kipirosodását (ahogy a száj körül is kipattog és kipirosodik a bőr ilyenkor), ugyanis a fokozott nyáltermeléstől sokkal több nyálat nyel a baba, ami távozáskor nyomot hagy a popóján is. Ezt nagyon nem lehet megelőzni, inkább csak idejében észrevenni és kezelni a bőrt.

Koszmó a fejbőrön

Akik még nem találkoztak a koszmóval, azok könnyen viccelődnek velünk: „Nem mossátok a gyerek haját?” Azért ez nem ilyen egyszerű. A koszmó nem higiéniai kérdés, ezt a szakemberek is hangsúlyozzák. Ahol a baba dús hajjal született és a bőre is érzékenyebb, ott elég nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb felbukkannak az első kis foltok, majd egyre inkább elterjed a fejbőrön és elég nehéz megszabadulni tőle. Bár mindent megtettünk, hogy megelőzzük, nem tudtuk elkerülni és hosszú hetekbe tellett, míg sikerült elűzni és szerencsére nem is jött vissza.

  • Megelőzés: hajmosás koszmó elleni (Babé) samponnal heti 2-3 alkalommal megelőző jelleggel, de mi minden nap mostuk. A babahajkefe használata hajmosás után akkor is javasolt hosszú hajú babáknál, ha nincs még koszmó, mert serkenti a vérkeringést a fejbőrben és az esetleges kis kezdeményeket is ki tudjuk fésülni vele.
  • Kezelés: továbbra is használtunk Babé sampont és hajkefét. Ezen kívül pedig a már megjelent kis lemezkéket kell eltávolítani nagyon óvatosan. A kisebb, elálló részeket egyszerűen le lehet söpörni akár körömmel óvatosan (természetesen csak tiszta kézzel!) vagy babahajkefével, a nagyobbakat pedig fel kell lazítani olajjal. Babaolajat is lehet használni, de a tapasztalatok nem túl jók ezekkel a kozmetikumokkal, jobb a természetes anyagoknál maradni. Szakirodalmak szerint olajjal kell bekenni a fejbőrt 1 órára és sapkát húzni a baba fejére, így a melegben az olaj fellazítja a lemezkéket és le lehet mosni. Mi ennél hatékonyabb megoldást találtunk. Oliva olajos vattával dörzsöltük be a fejbőrét, azt rajtahagytuk pár percig és egy puha fejű (új!) fogkefével óvatosan ledörzsöltük a fejéről a koszmót. Ezzel pár nap alatt teljesen megszűntettük a problémát, de utána is Beba samponnal mostuk a haját, míg el nem fogyott a teljes flakon.

Nálunk szerintem elég sok olyan „komplikáció” volt sok területen, ami nem feltétlenül jön elő minden babánál, de összességében véve nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy egészséges gyermekkel áldott meg bennünket. Ezek az apróságok csak hozzásegítettek ahhoz, hogy minden problémára van megoldás és még ha volt/van is sok olyan nap, mikor úgy érzem „Mi jöhet még ma???”, akkor is szerencsésnek érzem magam, hogy csak ilyen kisebb gondokkal kell küzdenünk. Minden probléma csak átmeneti, és bár mindig jönnek új kihívások, ezek a szituációk szépen felkészítik az anyukákat arra, hogy soha ne adják fel, bármilyen nehézség is jön. Mert míg kicsi a baba, kisebb problémák adódnak, amit néhány krém vagy vitamin/gyógynövény/gyógyszer megold, de az igazi nehézségek akkor kezdődnek, mikor a gyermek elkezdi felfedezni a világot és feszegeti a saját határait, ezzel együtt a mi tűrésküszöbünket is. :)

Látogasd meg saját honlapomat: www.gyerekkelavilag.hu :)

Szólj hozzá

fogkefe testápoló anyatej olivaolaj koszmó mosás szellőztetés mosható pelenka száraz bőr bepanthen sudocrem neogranormon popsikrém fürdetőkrém anyatejes kaki babamosószer babaöblítő beba borawi boraxati cremor aquosus érzékeny bőrű baba gyakoribb pelenkacsere gyulladáscsökkentő krém HA tápszer Humana Milumil Babé koszmó elleni sampon hypoallergén tápszer kipirosodott popsi koszmó kezelése koszmó megelőzés piros pöttyös bőr szoptatási étrend unguentum hydrophilicum