2015. okt 06.

5+5 tipp a sikeres szoptatáshoz

írta: PS Sziszka
5+5 tipp a sikeres szoptatáshoz

A várandósság alatt sok kérdés foglalkoztatott, elsősorban az aktualitások: hogyan fejlődik a baba, milyen tünetekre számíthatok az egyes trimeszterekben, hogyan éljek egészségesebben úgy, hogy az a babának is jó legyen, stb… és emellett próbáltam arrafelé is kacsintgatni, hogy mi vár rám az első napokban, hetekben. De ebbe nem tartozott bele a szoptatás gondolata, mert valahogy az elejétől fogva úgy gondoltam, azzal nem lesz baj, az én kisfiam anyatejes lesz és kész. Talán ez is segített abban, hogy végül nem kellett tápszerhez nyúlnunk, legalábbis mostanáig biztosan nem – 11 hónapja. De mi mindent követtem el ahhoz, hogy legyen elég tejem?

  1. A gondolat teremtő ereje – ne is gondolj arra, hogy lehet másképp, mint hogy szoptatni fogod a kisbabádat. Én a várandósság alatt sosem gondoltam arra, hogy ez nem fog menni, ráadásul a 26. hét környékén megjelentek az első kis foltok a pólómon, ami miatt úgy gondoltam, ha már most elindult az előtej, később sem lesz gond. Nyilván minden szakember elmondja, hogy ez még nem garancia a sikeres szoptatásra, de a dokim szerint ez jele annak, hogy „a rendszer működik”. Ha eleve úgy indulunk neki valaminek, hogy menni fog, nagyobb eséllyel leszünk sikeresek benne – ahogy az élet minden területén.
  2. Semmi felesleges stressz, teremtsünk nyugodt környezetet! – Itt most nem arra gondolok, mikor a körmünket rágjuk, vajon eleget evett, aludt, fejlődött, hízott –e a gyermek, nem szorítja –e a pelenka, amibe remegő kézzel beleszuszakoltam, biztosan rendesen bealkoholoztam –e a köldökét… és még egyéb tipikus elsőbabás kérdések, aggodalmak. Ezek miatt tuti nem kell kezünket tördelnünk, mert mindent szuperul csináltunk. Igyekezzünk arra koncentrálni, hogy van egy kis lény, akivel törődhetünk és akin kiélhetjük frissen termett anyai ösztöneinket, dögönyezhetünk egy ilyen kis cukiságot és végre nem kell a bkv-n tobzódni idegen embertömegben, hogy eljussunk a munkába, hanem otthon lehetünk azzal, akit imádunk. Vonuljunk el egy csendes kis helyre, egy kényelmes fotelba kucorodjunk be a babával és helyezzük őt is kényelmes tartásba – elvégre nekünk is jobban esik nyugodtan elfogyasztani a legfinomabb falatokat. :)
  3. Alvás, pihenés – tudom jó vicc! Az első hetek nyilván nem nyújtanak hosszú éjszakákat a baba gyakori ébredése miatt, de a cél, hogy mikor a baba alszik, anya is pihenjen. Legyen az alvás, fekvés, tévézés, zenehallgatás, olvasás… olyan pihenés, amitől anya jól érzi magát. A lakás és a rend legyen a legutolsó, elegendő azt a teret tisztán és rendben tartani, amivel a baba érintkezik, nem kell a vendégszobának is patyolatnak lennie. Észrevehető, hogy főleg az elején reggelre lesz a legnagyobb mellbőségünk, éjjel termelődik ugyanis a legtöbb tej. Nem utolsósorban az alvás és pihenés jót tesz a bőrnek is, így nem csak a tejnek örülhetünk, hanem csodásan tündöklő szépségünknek is. :)
  4. Táplálkozás – a.) Megfelelő étrend – itt találsz a szoptatás alatt ajánlott étrendre vonatkozó támpontokat: http://www.gyerekkelavilag.hu/?p=144. b.) Rengeteg folyadék – elsősorban víz. Napi 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott, emellett folyadéknak számít a leves, tea (lehetőleg gyümölcstea ízesítés nélkül) és némileg a gyümölcsben fellelhető gyümölcslé. Lényeg, hogy napi 3-4 liter folyadékot juttassunk a szervezetbe, ez segít a tejtermelésben. 5 liter felett már nem javasolt, ugyanis a túlfogyasztás is lehet legalább olyan ártalmas, mint ha keveset iszunk – nyilván ha sokat izzadunk a nyári forróságban, akkor ez a mennyiség inkább pótlásnak minősül.  Rá lehet segíteni néhány tejserkentő itallal: Karamalz, (alkoholmentes) sör, szoptatós tea. Ezek pár nap alatt fokozzák a tejtermelést, de rendszeres fogyasztása is javasolt annak, akinek épphogy elegendő a teje.
  5. Mellápolás – mivel ez a részünk kell elsődlegesen a szoptatáshoz. :) A szülés után 4-5 nappal kezdődik a legintenzívebben a tejtermelődés, vagyis a „tejbelövellés”. Ezekben a napokban elég erősen feszülni kezdenek a cicik és néha úgy érezzük, már szétfeszíti a sok tej. Néha égető érzést is érezhetünk, ezt langyos borogatással enyhíthetjük, ami egyébként jót tesz a termelődésnek, a keringésnek és az esetleges gyulladásnak is, ami az elején előfordulhat. (A hideg vizes borogatás apaszthatja a tejet, ezért azt nem ajánlatos alkalmazni.) Ha az elején kisebb görcsöket, hőemelkedést vagy erősebb fájdalmat, lázat érzékelünk, akkor a mellszívót érdemes bevetni – és nurofent a láz és gyulladás csillapítására. A mellszívó segít tehermentesíteni a ciciket és kiüríti a készleteket. Persze ez serkenti a termelést is, viszont a tejjáratokban és a mellben pangó tej tovább fokozhatja a gyulladást, ezért én is ezt a módszert alkalmaztam, mikor elkapott a második héten az ún. „tejláz” enyhébb formája. Azért nem árt orvoshoz fordulni egészségügyi probléma esetén, egyrészt nem tudni milyen betegség árthat a babának is, másrészt a gyógyulás is gyorsabb, mint ha otthon küzdünk „az anyák nem mennek betegszabadságra” címszóval…

Ha gondok adódnak…

Előfordulhat, hogy bár mindent megteszünk, nincs elég tej vagy fájdalmas a szoptatás, esetleg kényelmetlenül érzi magát anya vagy baba. Néhány esetben még menthetjük a menthetőt:

  1. Bimbókiemelő: ha a mell formája nem optimális a szoptatáshoz (a mellbimbó befelé fordul), akkor bimbókiemelőt javasolnak a szakemberek. Ez egy rendkívül egyszerű és hatékony eszköz, ami segít a babának, hogy könnyebben hozzáférjen a cicihez. Bababoltokban és patikákban is kapható.
  2. Bimbóvédő: inkább megelőzésként látom értelmét, hiszen a kisebesedett bőr már mindenképp fájdalmas. Méretben és anyagban megfelelőt érdemes választani, de a babának jobb, ha olyat választunk, ami nem túl nagy és a baba orra még hozzáér az anya bőréhez, így nem csökken annyival az élmény számára. Segítségével túlélhető épségben az a pár nap, míg anya és baba összeszokik és később már nincs rá szükség. Szintén bababoltokban és patikákban is kapható.
  3. Bimbóvédő krém és anyatej: van az a helyzet, hogy már kisebesedett a bőr, durva esetekben vérzik is szoptatáskor, de ebben az esetben sem javasolják a szoptatás felfüggesztését. Az érzékeny, kisebesedett bőrre érdemes lanolinos bimbóvédő krémet venni, 100% lanolinos készítménye kapható a Lansinoh-nak és Medelának is, ezek sűrűbb állagúak, valamint az Aventnek is van egy jó krémje, ugyan nem 100% lanolin, emiatt könnyebben kenhető és ezeknek egyikét sem kell lemosni szoptatás előtt. Általában jó szoptatás után bekenni vele a cicit, de ha extrém fájdalmas a folyamat, akkor előtte nagyobb hasznát vesszük. A krém használata némelyik anyukánál elindítja a tejleadó reflexet, ezért érdemes kiürített cicire kenni a krémet, valamint segít a gyógyulásban, ha kicsit szellőztetjük is a bőrt, amilyen gyakran lehet. Krém helyett jó megoldás az anyatej, amit érdemes rászárítani a cicire, 100%-ban természetes anyag. :)
  4. Segítsünk a babának a helyes szájtartásban. Vannak babák, akik úgy születnek, hogy az ajkuk befelé fordul. Szopizás elején igazítsuk meg az alsó és felső ajkait úgy, hogy ne „harapja” be a száját, így megfelelően jut az anyatej a szájába és nem sérti fel a cicit sem. Az én kisfiam alsó ajka az első napokban behúzódott, ez kicsit nehezítette a szopizást. Erre egyszerű a megoldás: az állgödrénél fogva picit kisujjal húzzuk ki az alsó ajkát szopizás előtt és napközben is néhányszor. Pár nap alatt helyreáll a rend és nem fogja behúzni a száját.
  5. Kérjük ki szoptatási tanácsadó segítségét! Előfordul, hogy mi úgy érezzük, mindent jól csinálunk, azonban szakember a legalkalmasabb arra, hogy ezt megítélje. Ő ellenőrzi a baba technikáját, adottságait, a testtartást és a körülményeket is, valamint segíthet az étrendben. Általában ez a „szolgáltatás” fizetős, de aki megteheti, még az elején kérjen segítséget probléma esetén és már 1-2 alkalom után is okosabbak lehetünk.

Sajnos előfordul, hogy anyuka már tényleg mindent megtett, de a minden sem volt elég és elapad a tej vagy egyáltalán be sem indul a tejtermelés. Ez szomorúságot okozhat annak, aki mindenképpen anyatejjel szerette volna táplálni a babát, de ez sem a világ vége. A tápszer is tartalmazza a szükséges tápanyagokat és vitaminokat, létezik hypoallergén és anti-reflux változat és így a táplálék mennyisége is kiszámíthatóbb. Sok anyukát ismerek, akiknek a babája a tápszertől jobban alszik, mint a cicis korszakban. Emellett van sok anyuka, akinek több teje van, mint amennyi a babájának szükséges. Nézzünk körbe a barátnők/ismerősök között és ha akad ilyen szerencsés, akkor kérhetünk/vehetünk tőle anyatejet. Szükség esetén a védőnő is segíthet az anyatej beszerzésében.

Mindenhol azt írják, az anyatej a legjobb a babának, mert tele van hormonokkal és immunanyagokkal, ami segít megóvni a babát a betegségektől és erősebb kötődést alakít ki a baba és anya között. De ennek hiányában sem szabad senkinek sem úgy éreznie, hogy valamiben hiányt szenved a baba. Ha mindent megtettünk és a szoptatás így sem sikerül, akkor örüljünk annak, hogy a baba evés közben ugyanúgy gyönyörködik anyában és két szép szemében, érzi a szeretetet és törődést, anya karjai megnyugtató biztonságot nyújtanak számára és nem utolsósorban ő nem tudja, hogy ez lehetne másképpen is. Ha nem szopizik a baba, nem tudja, hogy van más evési lehetőség a cumisüvegen kívül. A legfontosabb, amire a babának szüksége van, az a szeretet, biztonság és törődés. Hogy ezt cicivel is pótoljuk, vagy „csak” mindent megteszünk a babáért, mindegy. Tegyük boldoggá a babát, ahogy az tőlünk telik és fogadjuk el a helyzetet, ami épp van. Cici vagy cumisüveg – mindkettőben rejlik szívből jövő szeretet, csak bele kell tölteni. :)

Látogasd meg saját honlapomat: www.gyerekkelavilag.hu :)

Szólj hozzá

táplálkozás alvás szoptatás pihenés anyatej tápszer bimbóvédő mellszívó karamalz mellápolás szoptatási tanácsadó tejserkentő tea gyerekkel a világ bimbókiemelő bimbóvédő krém helyes szájtartás szopizáshoz kerüljük a stresszt langyos borogatás rengeteg folyadék szoptatás alatt ajánlott étrend tippek a sikeres szoptatáshoz alkohomentes sör